fbpx

Vijesti

Sve manja tržišna kapitalizacija regionalnih berzi

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

izvjestajBanjaluka - Pad interesovanja investitora za ulaganje u akcije firmi u Republici Srpskoj oborilo je i njihovu cijenu, ali i tržišnu kapitalizaciju koja je krajem prvog polugodišta iznosila 4,007 milijardi KM.

Tržišna kapitalizacija berze predstavlja ukupnu vrijednost akcija, kojima je kroz odnose ponude i tražnje utvrđena cijena. Ovaj pokazatelj služi za sagledavanje kapaciteta i performansi nekog tržišta, a investitori na osnovu berzanskih podataka dobijaju bliže informacije o potencijalima za ulaganje.

Direktor brokerskog društva "Advantis broker" Branko Kecman kaže da se firme masovno povlače sa Banjalučke berze, što smanjuje i ukupnu vrijednost tržišne kapitalizacije.

- Firme prelaze iz otvorenog u zatvoreni tip akcionarskog društva. Neke čak mijenjaju formu i u društvo sa ograničenom odgovornošću i samim tim gube berzanski status - kaže Kecman i dodaje da većinu tržišne kapitalizacije u RS nose "Telekom Srpske" i "Elektroprivreda" koje gube vrijednost na tržištu zbog pada dobiti, odnosno nedostatka korporativnog upravljanja.

Boris Majstorović, direktor brokerskog društva "Eurobroker", kaže da je jako teško odrediti pravu vrijednost tržišne kapitalizacije, jer se akcijama većine firmi godinama ne trguje.

- Naše tržište nije likvidno i sporna je njegova stvarna vrijednost. Slična je i situacija i u zemljama regiona, a zakon nas je ograničio prilikom izlaska na finansijska tržišta drugih zemalja - kaže Majstorović i dodaje da bi situaciju na regionalnom finansijskom tržištu mogao izmijeniti projekat "SeeLink", koji bi uvezao berze.

Ranije su sa "Banjalučke berze" rekli da se fokus investitora na tržištu kapitala pomjerio sa akcija prema obveznicama te da je sasvim logično što učešće prometa sa akcijama opada dok vrijednost prometa sa obveznicama konstantno raste u posljednjih nekoliko godina.

Poređenje podataka Beogradske, Zagrebačke, Ljubljanske, Sarajevske, Skopske i Banjalučke berze pokazalo je da najveću vrijednost na regionalnom finansijskom tržištu imaju firme iz Hrvatske, koje su krajem jula bile teške 33,014 milijardi KM.

Slijede firme iz Srbije i Slovenije, čija je vrijednost na berzi dostigla 10,283, odnosno 9,675 milijardi KM. Tržišna kapitalizacija firmi iz FBiH iznosila je 5,546, a iz Crne Gore 5,526 milijardi KM. Na začelju liste su firme iz RS i Makedonije, a njihova tržišna kapitalizacija je krajem juna iznosila 4,007, odnosno 2,825 milijardi KM.

Tržišna kapitalizacija u junu (milijardi KM)

Hrvatska  33,014

Srbija  10,283

Slovenija  9,675

FBiH  5,546

Crna Gora  5,526

RS   4,007

Makedonija 2,825

Izvor: Glas Srpske

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2023 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search