fbpx

Vijesti

Dividendu dijeli tek 14 preduzeća i banaka

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

dividenda

BANJALUKA, Akcionari 14 firmi i banaka čije su akcije izlistane na Banjalučkoj berzi dobiće ove godine dividendu zahvaljujući dobiti koju su ostvarile u prošloj godini.Telekom Srpske

Podaci Banjalučke berze pokazuju da će dvije firme isplatiti dividendu vlasnicima prioritetnih, a ostale akcionarima koji posjeduju obične akcije.

– Vrijednost dividende koja će akcionarima biti isplaćena iznosi 97,58 miliona, odnosno 10,89 miliona KM izraženo u akcijama – kažu na Banjalučkoj berzi.

Dividendu je prošle godine isplatilo 13 preduzeća, koja su prisutna na Banjalučkoj berzi. Njihovim akcionarima pripalo je 81,99 miliona KM u novcu plus 9,77 miliona u akcijama.

Najveći iznos dividende kao i ranijih godina pripašće akcionarima „Telekoma Srpske“, koji će podijeliti 81,49 miliona KM. Vlasnici akcija ove kompanije dobiće 17 feninga po akciji.

Osim „Telekoma Srpske“ dividendu će isplatiti i osiguravajuće kuće „Aura“, „Nešković“ i „Grave“, dok će iz bankarskog sektora novac dobiti akcionari Nove banke, Unikredit banke i NLB Razvojne banke. Novac za dividendu spremili su i „Banjalučka pivara“, „Meridian“, „Boksit“, „Gas promet“, „TGT“, Komo“ i „Vodovod i kanalizacija“ iz Modriče.

Komentarišući mizeran udio subjekata koje isplaćuju dividendu u odnosu na ukupan broj onih koji kotiraju na Banjalučkoj berzi, direktor brokerske kuće „Eurobroker“ Boris Majstorović kaže da je glavni problem nerazvijeno korporativno upravljanje.

– Većina firmi se silom prilika nalazi na Banjalučkoj berzi, a ogroman broj nije svjestan prednosti koje time dobijaju. Većinski vlasnici ne razumiju da bi uz višegodišnji plan isplate dividende investitori pokupovali njihove akcije čija bi se vrijednost na berzi, a samim tim i vrijednost firme, višestruko uvećala – kaže Majstorović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra je broj firmi koje su se spremne odreći dijela zarade u korist akcionara mali iz četiri razloga.

– Prvi je problem berza, drugi zakonodavac, treći se odnosi na povjerenje investitora koje je izgubljeno tokom velike ekonomske krize 2008. godine, dok je četvrti problem slaba edukacija koja bi stanovništvu i firmama pokazala da je kupovina akcija najjeftiniji način za sticanje kapitala – kaže Pavlović i dodaje da je privreda uništena pogrešnim privatizacijama i da se ništa ne radi kako bi bila oživljena.

Preduzeća i banke koje će isplatiti dividendu

„Telekom Srpske“ Banjaluka

„Aura osiguranje“ Banjaluka

„Banjalučka pivara“ Banjaluka

„Meridian“ Banjaluka

Unikredit banka Banjaluka

Nova banka Banjaluka

NLB Razvojna banka Banjaluka

„Grave osiguranje“ Banjaluka

„Komo“ Modriča

„Vodovod i kanalizacija“ Modriča

„Boksit“ Milići

„Nešković osiguranje“ Bijeljina

„TGT“ Laktaši

„Gas promet“ Istočno Sarajevo

Izvor: Glas Srpske

 

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2023 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search