fbpx

Vijesti

Kreće s radom regionalna berza akcija SEE Link

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

see link 300x107ZAGREB, Inovativna regionalna platforma za trgovanje hartijama od vrijednosti, SEE Link, postala je u potpunosti operativna, saopšteno je sa Zagrebačke berze.

Projekat SEE Link su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berza uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta.

Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri berze su usnovale 2014. godine zajedničko društvo sa sjedištem u Skoplju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

Beogradska i Ljubljanska berza pridružile su se SEE Linku sredinom februara ove godine, potpisavši sporazum o pridruživanju na EBRD-ovom Investiciomnom samitu za Zapadni Balkan u Londonu.

 

EBRD je osigurao finansijsku podršku u iznosu od 540 hiljada evra namjenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za proslijeđivanje berzanskih naloga.

Svaka berza učesnica projekta doprinijela je sa po 80 hiljada evra namjenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka, navodi portal Index.

Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja zavisnosti od spoljnih izvora finansiranja i radi unapređenja razvoja domaćih izvora finansiranja.

Dva „blue cip“ regionalna indeksa, pod nazivima naziva SEE LinX i SEE LinX EWI, biće predstavljena 1. aprila 2016. i dodatno povećati atraktivnost tržišta. Indeksi će se sastojati od 10 najlikvidnijih regionalnih kompanija uvrštenih na tri berze, i to pet iz Hrvatske, tri iz Bugarske i dvije iz Makedonije.

Očekuje se da će se 22 člana berze iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije povezati kroz platformu, a ukupno će 387 vrednosnih papira biti dostupno za trgovanje, navodi se u informaciji Zagrebačke berze.

Izvor: Tanjug

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search