fbpx

Vijesti

Tržište kapitala ruši granice u regionu

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

see link 300x107BANJALUKA, Zajednička informaciona platforma pet berzi na Balkanu, pod nazivom „SEE link“, a koju finansijski podržava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), počeće raditi krajem marta ove godine, a kako saznaju „Nezavisne“ u taj sistem bi naknadno trebalo da budu uključene i dvije naše berze.

Prema planovima, berze u regionu, među kojima bi trebalo da budu i dvije berze iz BiH, uspostaviće zajedničku regionalnu infrastrukturu za trgovanje vrijednosnim papirima.   Projekat su prije nekoliko godina započele berze u Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj, a sada će mu pristupiti Ljubljanska i Beogradska berza.   Inače, „SEElink“ je ime za projekat kojim EBRD pokušava povezati berze u regionu i dugoročno omogućiti efikasniji pristup investitorima i lokalnim berznim posrednicima.

Očekuje se da će se platformom u prvim danima rada povezati oko osam berzanskih članica u Bugarskoj, te po deset iz Hrvatske i Makedonije. Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da će Banjalučka berza uskoro pristupiti „SEE link“ platformi. Kako je naveo, sa „SEE linkom“ su uspostavili dobru saradnju i dogovorili da im isporuče svoja softverska rješenja koja će se koristiti kod brokerskih kuća za povezivanje u regionalnu mrežu.

„Već u martu je planirano da svih deset brokerskih kuća i banaka u Makedoniji preuzmu naš softver za trgovanje. Na ovom projektu smo radili intenzivno šest mjeseci sa Makedonskom berzom. To znači da će i naše brokerske kuće biti tehnološki potpuno spremne da se priključe projektu u najskorije vrijeme“, rekao je Božić.

On je pojasnio da je cilj projekta da olakša protok kapitala putem povezivanja brokerskih kuća, koje će sada imati jednostavan pristup regionalnim tržištima hartija od vrijednosti preko partnerskih brokerskih kuća.

„Platforma će poboljšati dostupnost i vidljivost hartija od vrijednosti te dugoročno uticati na povećanje likvidnosti. Mislim da može označiti i početak okretanja ka novom modelu finansiranja preduzeća, na koji će se moći osloniti perspektivna akcionarska društva“, kazao je Božić.

Da bi se iskoristile ove prilike Božić je rekao da je potrebno da se konačno posveti više pažnje korporativnom upravljanju jer trenutni finansijski efekti poslovanja većine preduzeća nisu atraktivni za investitore. Iz Sarajevske berze (SASE) rekli su da je „SEE link“ nastao kao projekat tri berze – Zagrebačke, Sofijske i Makedonske. Dodaju da su na nedavnom investicionom samitu o zapadnom Balkanu u Londonu direktori Beogradske i Ljubljanske berze objavili pristupanje ovom projektu.

„Sarajevska berza pozdravlja svaki vid regionalne saradnje berzi i u prošlosti je aktivno učestvovala u programima saradnje ovih berzi. Jedan od ovih projekata je navedeni ‘SEE Link’ između Zagreba, Sofije i Skoplja, započet u užem krugu samo tri berze, da bi se smanjivanjem uključenih strana postigla veća efikasnost projekta“, rekli su iz SASE. Kako kažu, bitno je naglasiti da se ovdje radi o jednom procesu priključenja, budući da svaka berza koja se pridružuje projektu mora izraditi vlastiti softver na svojoj strani putem kojeg će se konektovati na „SEE link“.

Naglašavaju da ovaj vid povezivanja tržišta olakšava pristup stranim tržištima za lokalne investitore. Međutim, da bi se realizovala potpuna dodatna vrijednost za ulagače ističu da će biti potrebno preduzeti aktivnosti na tzv. posttrading fazi, koja uključuje i pojednostavljenje procesa obračuna i poravnanja, kao i načinu pojeftinjenja prekograničnih plaćanja. „Sarajevska berza je otvorena za svaki vid saradnje u kontekstu uvezivanja tržišta, te će Nadzorni odbor, kao i ostali organi berze, razmotriti priključenje ovom projektu“, kazali su iz SASE.

Izvor: Nezavisne novine

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search