fbpx

Vijesti

Vlada RS na berzi prodaje Krajinapetrol

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

krajina-petrol

BANJALUKA, Paket od 45 odsto akcija preduzeća „Krajinapetrol“ Banjaluka biće prodat na berzi, organizovanjem posebne aukcije, odlučila je juče Vlada RS.

 

U tom paketu su akcije koje u „Krajinapetrolu“ ima RS i njen Fond za restituciju.
Predmet prodaje na aukciji je paket od 6.316.282 akcije, što predstavlja 45,51 odsto osnovnog kapitala, a početna prodajna cijena po akciji iznosi 1,46 KM, što za paket akcija u vlasništvu Akcijskog fonda RS a.d. Banjaluka iznosi 8.563.098,56 KM, a Fonda za restituciju a.d. Banjaluka 658.673,16 KM, navodi se u Vladinom saopštenju.

Glasovima skupštinske većine, 8. novembra, u parlamentu RS je odobren poseban privatizacioni program za „Krajinapetrol“.
Tokom skupštinske predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada upozorio je da bi se RS zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u banjalučkom „Krajinapetrolu”, koji Vlada RS namjerava da proda, mogla suočiti s tužbom hrvatske kompanije INA.
Belenzada je podsjetio da Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS nije uknjižila imovinu „Krajinapetrola“, koja je trenutno na „Ini“, te da postoji mogućnost da ta hrvatska kompanija nakon prodaje tuži RS za nadoknadu štete, kao što je tužila i Srbiju.
Na tu mogućnost upozorili su i pojedini poslanici, jer hrvatska INA potražuje „Krajinapetrol“, koji je nastao na mreži njenih benzinskih stanica, a tužba niti dogovor o uknjiženju benzinskih pumpi još nisu okončani.
Naime, „Krajinapetrol“, osnovan 1991. godine kao sljedbenik „Ine“, nema na sebi uknjiženu nijednu od 14 benzinskih pumpi, dva skladišta i punionice gasa u Ramićima.
Hrvatska kompanija je svoju tužbu temeljila na građevinskim dozvolama koje glase na njeno ime te traži povrat 13 benzinskih stanica, upravnu zgradu i skladište naftnih derivata u Dervišima kod Banjauke.
Vlada RS danas je na sjednici u Banjaluci donijela i Odluku o prihvatanju Programa finansijskog restrukturiranja Akcionarskog društva za proizvodnju i remont „Tehnički remont“ Bratunac i Odluku o namjeri konverzije potraživanja u akcije.
Takođe, ministri su se upoznali i o Informaciji u vezi snabdijevanja Brčko Distrikta BiH električnom energijom u 2013. godini.

Izvor: Fena

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search