fbpx

Vijesti

KHOV - negativani trendovi na tržištu kapitala RS

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
BANJALUKA, Tržište kapitala Republike Srpske u prošloj godini, trećoj zaredom, zabilježilo je negativan trend i dijeli istu sudbinu kao i tržišta kapitala u regionu.

Navodi se to u izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) o radu i stanju na tržištu hartija od vrijednosti koji će poslanici razmatrati na sjednici Narodne skupštine zakazanoj za 14. jul.
U izvještaju se dodaje da su razvijena tržišta u svijetu osjetan oporavak od ekonomske krize imala još u toku 2009. godine, ali da mala i nerazvijena tržišta jugoistočne Evrope ni u 2010. godini nisu osjetila efekte oporavka privrede, niti su se mogla pohvaliti značajnijim pomacima u razvoju svojih tržišta. - Prema sadašnjim pokazateljima, neophodne su značajne strukturne promjene, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na efikasnost realnog sektora i kredibilitet pojedinačnih emitenata hartija od vrijednosti – ističe se u izvještaju.
U prošloj godini povećane su aktivnosti na podizanju nivoa korporativne odgovornosti u preduzećima i većeg izvršenja obaveza dostavljanja finansijskih i revizorskih izvještaja i informacija o značajnim događajima iz poslovanja privrednih društava.
Kada je u pitanju rad Komisije, u izvještaju se navodi da je tokom 2010. godine doneseno sedam rješenja sa nalogom s ciljem usklađivanja rada sa zakonima, jedno rješenje kojim je izrečena mjera zabrane raspolaganja imovinom fonda i jedno rješenje o izricanju opomene.
U sedam slučajeva Komisija je podnijela prijavu nadležnom sudu zbog sumnje o počinjenom prekršaju, a u jednom slučaju dostavljena je informacija nadležnom tužilaštvu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu.
Od ukupno 191 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka koje je Komisija podnijela nadležnim osnovnim sudovima u periodu od 2000. do maja 2011. godine, u ukupno 85 slučajeva sudovi su donijeli osuđujuće presude i sedam oslobađajućih presuda. U 29 slučajeva prekršajni postupci su obustavljeni zbog toga što je u toku vođenja postupka pred sudovima nastupila zastara.

Planovi
U izvještaju KHOV-a se ističe da su privlačenje stranih investitora i ulaganja u nove projekte prioriteti.
- S obzirom na to da je usljed izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH pojednostavljen proces registracije stranih investitora, time bi se sa dosadašnjih ulaganja, uglavnom u dokapitalizaciju, moglo preći i na značajna strana ulaganja u nove projekte – navodi se u izvještaju.

Izvor: Glas Srpske

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search