fbpx

Vijesti

Izabran novi saziv Komisija za hartije za vrijednosti RS

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Medicinska elektronika KHOVBANJALUKA, Komisija za izbor i imenovanje nove Komisije za hartije od vrijednosti najveći broj bodova dodijelila je Miri Potkonjak (48), dok je najmanje dobio Milan Odžaković (31), prenosi CAPITAL.

Potkonjak je budući predsjednik KHOV, a Branka Bodroža sa 47 bodova zamjenik predsjednika Komisije, navodi se u dopisu sa rang listama kandidata koje je iz Kabineta predsjednika RS upućeno Narodnoj skupštini RS na potvrdu, koja je zapravo samo formalnog karaktera.

Sadašnji predsjednik Komisije Miodrag Jandrić ostaje u Komisije, ali kao član, s obzirom da je dobio 43 boda.

Ostali članovi Komisije su Predrag Gajić (46 bodova) i Dragica Lakić (42).

Po zakonu Narodna skupština na prijedlog Predsjednik Srpske bira članove Komisije.

Komisiji za hartije od vrijednosti RS mandat je istekao 28. septembra 2010.  godine.

Kandidati koji nisu uspjeli postati članovi regulatora tržišta kapitala: Bratoljub Radulović (33 bodova), Branislav Vujić (32), Milan Odžaković (31), Željko Slijepčević, Nezifa Heldić (nepotpuna dokumentacija), Živodar Bosančić, Jelena Mrkobrada, Valentina Marković, Biljana Jovetić-Bušinoska.

Članovi Komisije za izbor članova i predsjednika KHOV RS su bili: Danijela Novaković, Slavica Bogdanović, Siniša Karan, Gabi Račić, a predsjednik Duško Šnjegota.

Postupak izbora članova i predsjednika KHOV pokrenut  je Odlukom predsjednika RS o javnom konkursu za izbor i imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, kao i Odlukom kojom  su utvrđeni kriteriji za izbor i imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, a koji se odnose na stepen i vrstu obrazovanja, znanja, iskustva i druge standarde koji su potrebni za obavljanje poslova iz nadležnosti Komisije utvrđene Zakonom.

Sudovi obarali odluke KHOV

Sudovi u Republici Srpskoj počeli su poništavati rješenja Komisije za hartije od vrijednosti RS jer je njenim članovima i predsjedniku istekao mandat već duže od godinu dana.
Banjalučki Okružni sud je priznao da je Komisija bila u pravu, kada je u jednoj od najvećih afera, zabranila Aktiva invest fondu raspolaganje imovinom, ali Rješenje Komisije je poništeno.
„Osnovani su prigovori u pogledu legitimiteta Komisije za donošenje osporenog akta, s obzirom da je predsjedniku i članovima Komisije istekao mandat….Mandat je istekao prije donošenja osporenog akte, te se on ne može smatrati zakonitim“, zaključio je sud.

Institucije sa tržišta kapitala, kako saznaje Capital, pismeno su upozorili Vladu i Predsjendika RS. Dostavili su i im presudu kao dokaz mogućih posljedica.

Izvor: CAPITAL.ba

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search