fbpx

Vijesti

Ulaganje u hartije od vrijednosti kao vid štednje

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Većina ljudi koji su u finansijskoj mogućnosti teži da smanji finansijsku neizvjesnost u svojoj budućnost, zbog toga se često odlučuje da dio današnjeg dohotka ne potroši, već da ga uštedi ali tu se javlja pitanje u šta da uložim svoj novac? Odgovor na ovo pitanje zavisi od toka kakav je odnos te osobe prema riziku, koliko ta osoba želi da zaradi i na koji vremenski period želi da ulaže? Kad nas najčešći oblici štednje su: oročenja štednja u bankama, ulaganje u nekretnine, životno osiguranje i ulaganje u hartije od vrijednosti. Koji oblih štednje odabrati zavisi od tolerancije rizika koju svaki svaki pojedinac koji štedi može da podnese tj. zavisi koji je tip ulagača da li je konzervativni ulagač, umjereni ulagač ili agresivni ulagač, a to na tržištu kapitala procjenjuju investicioni menadžeri i investicioni savjetnici koji su zaposleni u brokerskim kućama.

Zašto ulagati u hartije od vrijednosti, a ne u oročenu štednju ili životno osiguranje?

Odgovor je zato što će Vam donijeti veći prinos. Pored prinosa prednost ulaganja u hartije od vrijednosti u odnosu na druge vidove štednje je i u samoj raznovrsnosti i fleksibilnosti tj. mogućnosti da lako i brzo unovčite svoje hartije na berzi za razliku od drugih vidova štednje kod kojih je nešto sporija procedura i ako Vam je potraban hitno novac i primorani ste vršiti prijevremeno razročavanja štednje u banci ili raskiniti ugovor o osiguranju sav prinos koji ste ostvarili do tad gubite, dok to nije slučaj sa hartijama od vrijednosti. Nedostatak hartija od vrijednosti je veći rizik gubitka novca u odnosu na druge vidove štednje i ako i među hartijama od vrijednosti postoje one koje imaju jako nizak rizik koji je čak i niži od nekih vidova štednje, a prinos tih hartija je veći nego što je prinos na oročenu štednju u bankama i životno osiguranje. Prinos na hartije od vrijednosti u Republici Srpskoj se kreće od 2,5% koliko iznosi prinos na sigurnije hartije od vrijednosti sa nižim rizikom kao što su obveznice Republike Srpske, do nekih 10% koliko iznosi prinos na dividendu na pojedine akcije i korporativne obveznice. Poređenja radi prinos na oročenu štednju preko dvije godine u Republici Srpskoj iznosi od 1,3% do 1,6%, koliko iznosi i prinos na životno osiguranje.

U slučaju da se odlučite da štedite svoj novac ulaganjem u hartije od vrijednosti u tom slučaju potrebna Vam brokerska kuća, a Eurobroker je brokerska kuća sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom na tržištu kapitala Republike Srpske koja ima stručan tim školovanih i iskusnih brokera i investicionih savjetnika koji je spreman odgovoriti na sve vaše upite kako biste donijeli što kvalitetnije investicione odluke.

Vaš vodič na tržištu kapitala!

Eurobroker a.d. Banja Luka
Boris Majstorović, investicioni savjetnik

 

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2022 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search