fbpx

Vijesti

Uspješna prva emisija trezorskih zapisa

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Uspješna prva emisija trezorskih zapisa

BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ocjenio je danas da je prva emisija trezorskih zapisa preko Banjalučke berze bila vrlo uspješna i najavio da bi druga emisija  mogla uslijediti krajem prvog polugodišta ove godine.

“S obzirom na veliku ponudu od 8 500 trezorskih zapisa odlučili smo se na otkup 3 600 zapisa po prodajnoj cijeni 98,74 KM i kamatnoj stopi od 2,47 odsto i to je najbolja cijena koja se pojavila kod kratkoročnih dužničkih hartija od vrijednosti”, rekao je Tegeltija novinarima.

 

On je podsjetio da je odlukom Narodne skupštine dozvoljeno da Srpska  može emitovati 65 miliona KM trezorskih zapisa, a da je opredjeljenje Vlade i Ministarstva finansija bilo da se u prvu emisiju ide sa 30 miliona KM trezorskih zapisa. Ponuđeno je 30 000 trezorskih zapisa sa pojedinačnim iznosom od 10 000 KM.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo sa dostignutom kamatnom stopom i sa institucijama koje su se pojavile na aukciji, a radi se o bankama, osiguravajućim društvima i investicionim fondovima  iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“U prvoj aukciji vidimo da smo napravili  dobar posao i na ovaj način ćemo riješiti kratkoročni problem likvidnosti koji trenutno postoji u budžetu Srpske”, konstatovao je Tegeltija.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić  je rekao da je interes na aukciji bio izuzetno veliki, a prenio je i ocjenu ugledne konsultantske kuće “Blumberg” da je kamatna stopa bila “spektakularna”, obzirom da se Republika Srpska prvi put nalazi na finansijskom tržišti i da BiH ima relativno loš kreditni rejting.

Prema Božićevim riječima, dostignuta kamatna stopa  pokazuje da investitori imaju povjerenja i da Republika Srpska ima kapacitet za zaduživanje.

Izvor: capital.ba

 

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search