fbpx

Vijesti

Prva regionalna konferencija berzi

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

sase-regionalna-konferencijaSARAJEVO, U Sarajevu je petak 24.05.2013. god. održana Prva regionalna konferencija berzi pod nazivom „Tržište kapitala u funkciji razvoja“, čiji je cilj da ukaže na neiskorištenost tržišta kapitala i njegovih potencijala u sveukupnom finansijskom sistemu. 

Skup, koji je organizovala Sarajevska berza u saradnji sa Banjalučkom i Montenegro berzom, uvodnim izlaganjima otvorili su direktori Sarajevske berze Tarik Kurbegović, Banjalučke berze Milan Božić i Montenegro berze Gojko Maksimović.

Kurbegović je rekao da su tri berze do sada organizovale pojedinačne konferencije, a da od sada kreću sa regionalnim konferencijama u svrhu aktivnijeg privlačenja domaćih i stranih investitora, te jače promocije lokalnih tržišta kapitala.

Božić je naglasio da će Banjalučka berza pružiti svu podršku ovom zajedničkom naporu i da su za nju sada prioritet projekti i modeli koji se rade ili planiraju raditi sa Sarajevskom i Montenegro berzom.

Maksimović je izrazio nadu da će tržište kapitala u narednom periodu dobiti veću ulogu u cjelokupnom ekonomskom sistemu.

„Svjesni smo da veličina, likvidnost i atraktivnost tržišta utiču na odluku kompanija da prisupe tržištu kapitala i zato se nadamo da će regionalno povezivanje dovesti do razvoja tržišta kapitala i cjelokupnog ekonomskog razvoja u regionu“, naveo je Maksimović.

Generalni direktor Istanbulske berze Ibrahim Turhan rekao je da se berze i tržišta kapitala suočavaju sa brojim izazovima i naglasio važnost regionalnog povezivanja i saradnje među tržištima kapitala, ali i među regulatornim tijelima koja treba da podržavaju takve oblike zajedničkog djelovanja.

„Širom svijeta regulatori na tržištu kapitala preduzimaju ozbiljne mjere na usklađivanju propisa i brisanju razlika između lokalnih propisa. Vi ovdje imate veliku prednost, a to je da govorite jezikom kojim se razumijete međusobno, imate ista tehnološka rješenja i iste ili slične module trgovanja. Stoga vi već imate ispunjen veliki preduslov za povezivanje lokalnih tržišta putem jedne platforme za trgovanje“, rekao je Turhan.

Tokom prvog panela konferencije, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, te predstavnici entitetskih ministarstava finansija i Ministarstva finansija Crne Gore predstavili su makroekonomski ambijent u BiH i Crnoj Gori.

Drugi panel konferencije bio je posvećen korporativnom upravljanju, infrastrukturnim obveznicama, finansiranju dijela koridora „Pet ce“ preko tržišta kapitala, te ulozi države u afirmaciji tržišta kapitala.

Prva regionalna konferencija okupila je gotovo 300 učesnika iz dvadesetak zemalja, kao i brojne međunarodne eksperte iz oblasti tržišta kapitala.

Osim zemalja regiona, brojni su bili i stručnjaci iz drugih zemalja: Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bugarske, Turske, Egipta, Omana, Kazahstana, Pakistana, Makedonije, Palestinske uprave, Irana i drugih, saopšteno je iz Sarajevske berze.

Izvor: Srna

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2022 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search