fbpx

Vijesti

Osporena ustavnost izmjene Zakona o privatizaciji poslovnih prostora i garaža RS

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

cekic-ustavni-sudBANJALUKA, Udruženje akcionara investicionih fondova RS, podnijelo je zahtjev Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti Zakona o dopuni zakona o privatizaciji poslovnih zgrada, poslovih prostorija i garaža.

 

U UAIF RS smatraju da se Zakonom o dopuni zakona o privatizaciji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža, diskriminišu vlasnici obveznica, te potencijalni investitori, a posredno da može doći i do nanošenja štete kompletnom tržištu kapitala RS.

Zakonom je zakonodavac imao namjeru da omogući da u procesu otkupa-privatizacije poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža, kupci ovih nekretnina izmiruju ugovorenu cijenu u novcu, ili u obveznicama Republike Srpske dodijeljenim na osnovu učinjene ratne štete.

“Inicijativa da se poslovne zgrade, poslovne prostorije i garaže mogu privatizovati navedenim obveznicama, prema našem mišljenju je ispravna, smislena i svrsishodna. Međutim, u članu 1. stavu 2. predmetnog Zakona o dopuni zakona o privatizaciji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža, je dodana sljedeća odredba (tekst na kraju navedenog stava): ”a koje glase na ime kupca ili člana njegovog porodičnog domaćinstva, stečenih emisijom a ne trgovanjem na Banjalučkoj berzi”.
Navedenim zakonskim stavom je, međutim, učinjena diskriminacija kojom je pravo da obveznicama otkupljuju državnu imovinu dato samo onima koji su inicijalno, u primarnoj emisiji, dobili navedene obveznice, a to pravo oduzeto (tačnije: nije priznato) svima koji su na drugi način stekli navedene obveznice, ili planiraju da ih steknu (investitori)”, tvrde u UAIF RS.

UAIF smatraju da je to suprotno Ustavu Republike Srpske, zato što nema jednakosti prava svih imaoca obveznica, i tržišnoj privredi; obzirom da svako tržište podrazumijeva jednake uslove za sve učesnike, te rješenje koje je suprotno vladavini prava; jer se određeno pravo u predmetnom slučaju daje jednima, a oduzima drugima.

Prava svih vlasnika obveznica su dakle jednaka, bile obveznice stečene u primarnoj emisiji ili na sekundarnom tržištu, odnosno putem trgovanja na berzi, ili nekim trećim načinom (nasljedstvom, poklonom). Očigledno je da je predmetno zakonsko rješenje kojim se pravo otkupa nekretnina daje jednim imaocima obveznica, a drugim ne, u koliziji sa navedenim zakonskim stavom Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, i da je kao takvo, neodrživo i neprovodivo, navodi se u zahtjevu koji je upućen Ustavnom sudu RS.
“Nadalje, spornom zakonskom odredbom nastaje i niz praktičnih problema. Nije jasno kako bi se otkup vršio putem obveznica u slučajevima da su oni koji su stekli obveznice u primarnoj emisiji, sticali iste obveznice i trgovanjem na berzi? Kako se misli istom licu ‘razdvojiti pravo’ pa po osnovu vlasništva iz primarne emisije dopustiti pravo otkupa, a po osnovu vlasništva iz sekundarnog trgovanja mu to isto pravo osporiti? Takvo rješenje je potpuno nepoznato u savremenoj teoriji i praksi koja definiše hartije od vrijednosti kao oblik svojine. Pravo otkupa obveznicama se ne priznaje, ovakvim rješenjem, i onim licima koji naslijede obveznice, a u slučaju smrti inicijalnog sticaoca obveznica. Ovakvo zakonsko rješenje, mišljenja smo, može načiniti štetu tržištu kapitala Republike Srpske, koje ionako grca u brojnim problemima, a što je direktno povezano sa nepovjerenjem investitora proisteklog upravo iz nejednakog pravnog tretmana vlasnika hartija od vrijednosti. Ograničavanje bilo kog prava nad hartijama od vrijednosti stečenim samo u primarnoj emisiji je direktan udar na tržište kapitala, Banjalučku berzu i ne doprinosi uspostavljanju jednakih tržišnih uslova za sve vlasnike hartija od vrijednosti, i one koji to tek žele postati (potencijalni investitori). Mišljenja smo, da navedeno pravo otkupa poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža, treba dozvoliti ili svim imaocima obveznica ratne štete, ili nikome. To je jedino pravično rješenje koje je u potpunosti usklađeno sa Ustavom RS i zakonom koji definiše tržište i instrumente na tržištu hartija od vrijednosti”, navodi se u zahjevu UAIF RS upućeno Ustavnom sudu RS.

Izvor: capital.ba 

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search