fbpx

Vijesti

Druga emisija trezorskih zapisa RS od 29 mil. KM

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Trezorski zapisiBANJALUKA, Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je javni poziv za aukciju Druge emisije trezorskih zapisa vrijednosti 29 miliona KM, kako bi se riješio problem kratkoročne nelikvidnosti Budžeta. Računajući Prvu emisiju od 36 miliona, Vlada će ovim iskoristiti maksimalno dozvoljeno kratkoročno zaduženje koje joj je odobrila Narodna skupština u iznosu od 65 miliona KM.

Aukcija za Drugu emisiju trezorskih zapisa održaće se 20. juna ove godine od 11.00 do 13.00 časova na Banjalučkoj berzi.

Datum dospijeća je devet mjeseci, odnosno 20. mart 2012. godine
Na aukcija Prve emisije trezorskih zapisa RS u iznosu od 36 miliona KM održane 11. maja, vladao je ogroman interes investitora, zbog čega su i prodate po izrazito povoljnoj kamatnoj stopi.
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija bio je izuzetno zadovoljan jer je potražnja za trezorskim zapisima tada dostigla čak 85 miliona KM.
Na aukciji je postignuta jedinstvena ravnotežna cijena za trezorske zapise od 98,774 KM uz kamatu od 2,47 odsto.

Trezorski zapisi su potpuno novi finansijski instrument u BiH i predstavljaju kratkoročne hartije od vrijednosti čijim izdavanjem se planiraju obezbijediti sredstva za pokriće tekućeg budžetskog manjka bez striktno utvrđene namjene utroška.

Ministarstvo finansija RS je prve trezorske zapise emitovalo na osnovu odluke Narodne skupštine o takvom kratkoročnom zaduženju RS u 2011. godini u maksimalno dozvoljenom iznosu od 65 miliona KM, odnosno do pet odsto redovnih prošlogodišnjih budžetskih prihoda. Kao maksimalna kamatna stopa za trezorske zapise utvrđen je relevantni Euribor plus 4,25 odsto.

Izvor: capital.ba

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search