17. 07. 31

Slika štadnja SrbijaJedini motiv za štednju građana u bankama je sigurnost novca jer su kamate izuzetno niske, slažu se i bankari i stručnjaci. Njihov savet za one koji bi hteli da zarade od svojih para jeste da ulažu u hartije od vrednosti ili kupuju akcije.

Iako ovaj vid zarade nikada nije bio manje isplativ, štednja u Srbiji raste. Prema podacima NBS, devizna štednja stanovništva na kraju juna iznosila je 9,14 milijardi evra, a dinarska 50,7 milijardi dinara (oko 420 miliona evra).

- Ukupna devizna štednja stanovništva je u odnosu na 30. jun 2016. povećana za 340,9 miliona evra, dok je u istom periodu dinarska štednja veća za tri milijarde dinara ili 6,4 odsto. Za poslednjih pet godina dinarska štednja je povećana gotovo tri puta - navode u NBS.
Da li danas, kada su kamate na štednju niske, postoji bolji način zarade, odnosno isplativiji oblik ulaganja ušteđenog novca? Sami bankari nezvanično preporučuju kupovinu državnih hartija.

Read More
17. 08. 23

Trziste rastBANJALUKA/SARAJEVO – Banjalučka i Sarajevska berza u prvih pola godine ostvarile su ukupan promet 543,1 milion KM, a čak 389,4 miliona KM ili više od 71 odsto odnosi se na trgovanje dužničkim hartijama od vrijednosti Republike Srpske i Federacije BiH.

Zaduživanjem RS sa obveznicama i trezorskim zapisima na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 218,8 miliona KM, što je čak 80 odsto ukupnog prometa berze koji iznosi 273,5 miliona KM. Iako Federalno Ministarstvo finansija ove godine nije emitovalo obveznice, trgovanje trezorskim zapisima FBiH činilo je 170,6 miliona KM, od ukupnih 269,6 miliona KM prometa na Sarajevskog berzi.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kazao je za CAPITAL kaže da promet obveznicama i dalje ima učešće u redovnom prometu oko 70 odsto.

“Trgovanje obveznicama u prvom polugodištu 2017. godine je manje za 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine.Ukupan promet na Berzi u prvih pola godine manji je za oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, pojasnio je Božić.

Read More
16. 05. 05

mlklogoVlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 26.04.2016. godine donijela Odluku o sprovođenju druge obavezne multilateralne kompenzacije.

Druga obavezna multilateralna kompenzacija će se održati 18.05.2016. godine. Registracija učesnika koji se nisu registrovali u prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji počinje 29.04.2016. godine. Učesnici koji su se registrovali u prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji ne registruju se ponovo. Unos obaveza za drugu obaveznu multilateralnu kompenzaciju počinje 16.05.2016. godine. Prijava obaveza vrši se preko novog MLK2 obrasca.

Nakon sprovedene druge obavezne multilateralne kompenzacije učesnici će moći 19.05. i 20.05.2016. godine zaključivati multilateralne cesije, ciljane dodatne kompenzacije i prodaje potraživanja.

Korisničko uputstvo za rad na Jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije je dostupno na linku.

Izvor: blberza.com

16. 08. 03

dividenda

BANJALUKA, Akcionari 14 firmi i banaka čije su akcije izlistane na Banjalučkoj berzi dobiće ove godine dividendu zahvaljujući dobiti koju su ostvarile u prošloj godini.Telekom Srpske

Podaci Banjalučke berze pokazuju da će dvije firme isplatiti dividendu vlasnicima prioritetnih, a ostale akcionarima koji posjeduju obične akcije.

– Vrijednost dividende koja će akcionarima biti isplaćena iznosi 97,58 miliona, odnosno 10,89 miliona KM izraženo u akcijama – kažu na Banjalučkoj berzi.

Dividendu je prošle godine isplatilo 13 preduzeća, koja su prisutna na Banjalučkoj berzi. Njihovim akcionarima pripalo je 81,99 miliona KM u novcu plus 9,77 miliona u akcijama.

Najveći iznos dividende kao i ranijih godina pripašće akcionarima „Telekoma Srpske“, koji će podijeliti 81,49 miliona KM. Vlasnici akcija ove kompanije dobiće 17 feninga po akciji.

Osim „Telekoma Srpske“ dividendu će isplatiti i osiguravajuće kuće „Aura“, „Nešković“ i „Grave“, dok će iz bankarskog sektora novac dobiti akcionari Nove banke, Unikredit banke i NLB Razvojne banke. Novac za dividendu spremili su i „Banjalučka pivara“, „Meridian“, „Boksit“, „Gas promet“, „TGT“, Komo“ i „Vodovod i kanalizacija“ iz Modriče.

Komentarišući mizeran udio subjekata koje isplaćuju dividendu u odnosu na ukupan broj onih koji kotiraju na Banjalučkoj berzi, direktor brokerske kuće „Eurobroker“ Boris Majstorović kaže da je glavni problem nerazvijeno korporativno upravljanje.

– Većina firmi se silom prilika nalazi na Banjalučkoj berzi, a ogroman broj nije svjestan prednosti koje time dobijaju. Većinski vlasnici ne razumiju da bi uz višegodišnji plan isplate dividende investitori pokupovali njihove akcije čija bi se vrijednost na berzi, a samim tim i vrijednost firme, višestruko uvećala – kaže Majstorović.

Read More
16. 09. 05

obveznice 2Ovim putem vas obavještavamo da je dana 15.09.2016. godine na Banjalučkoj berzi počelo trgovanje sedmom emisijom obveznica stare devizne štednje, Republika Srpska - stara devizna štednja 7, lokalne oznake RSDS-O-G. Vrijednost emisije iznosi 33.870.590,00 KM  ili 33.870.590 obveznica nominalne vrijednosti 1,00 KM. Rok dospjeća je 5 (pet) godina, tj. do 22.08.2021. godine. Početna prosječna cijena po kojoj se prvi dan trgovalo na Banjalučkoj berzi je 94,09% od nominalne vrijednosti.

Nalozi za kupovinu ili prodaju se mogu izdati u sjedištu Eurobroker-a, Ulica Grčka br. 17, 78000 Banja Luka (između osnovne škole Ivo Andrić i Srpskih Šuma) ili u našim poslovnicama Pošte Srpske ili APIF (spisak poslovnica koje primaju naloge u ime i za račun Eurobroker-a imete na našem web sajtu pod linkom O nama → Mreža poslovnica).

S poštovanjem,

Vaš vodič na tržištu kapitala.

Brokersko - dilersko društvo "EUROBROKER" a.d. Banja Luka.